Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan ( cadangan : ikan bawal, Kerapu) - dilumurkan dengan telur putih dan tepung jagung
- 5 ulas bawang putih - dikisar halus
- 1 inci halia - dikisar halus
- 10 tangkai cili kering - dikisar halus
- 1 labu bawang besar - dipotong 6
- 2 biji buah tomato - dipotong dadu
- capsicum (cili trafik light) - dipotong dadu
- nenas - dipotong kecil atau dadu
- Lobak Merah - dipotong memanjang
- timun - dibuang isinya dan dipotong dadu
- daun bawang - dihiris panjang
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- beberapa titik minyak bijan
- 1 kiub stok ayam
- sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
- 300ml air
- garam dan serbuk lada sulah secukupnya
cara - cara :
- Goreng ikan sehingga garing.
- Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar sehingga garing.
- Selepas itu masukkan stok ayam, sos tiram, sos tomato, minyak bijan, semua sayuran dan bawang besar.
- Kacau rata dan tumiskan sebentar.
- Kemudian barulah dimasukkan air dan rasa.
- Tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada sulah.
- Pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung jagung.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang.
- Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Hidangkan dengan nasi dan lauk yang lain.
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))
Post a Comment